29 oktober 2019

08:30 - 09:00

Ontvangst 

09:00 - 09:10

Welkom en opening 

09:10 - 09:30

De rol van hoogbouw voor duurzame leefbare steden

spreker: Ellen van Bueren, TU Delft

Hoogbouw lijkt een gepast antwoord op een grote vraag naar woningen in bestaand stedelijk gebied. Maar: welke waarden en wiens belangen worden gediend met hoogbouw? Ellen van Bueren van de TU Delft laat zien welke achterliggende argumenten er voor en tegen hoogbouw zijn. 

09:30 - 10:15

Debat Hoogbouw in Nederland

Sprekers: o.a. Nanne de Ru, Powerhouse Company - Erik Faber, Fakton - Gideon Maasland, MVRDV - Bart Meijer, MRP - Yasin Torunoglu, Gemeente Eindhoven

Er komt veel nieuwe hoogbouw aan, dit betekent ook meer mensen en meer bewegingen. Daarnaast moeten zaken als zonlicht en valwinden worden meegenomen en moet de stad uitdagend en levendig blijven. Welke technische uitdagingen zijn er en wat zijn de oplossingen? 

10:15 - 11:00

Keuzesessie

Keuzesessie 1.1: Duurzame hoogbouw is geen keuze!

Spreker: Richard Koek, partner Rijnboutt

De presentatie gaat in op de brede opgave voor een duurzame stedelijke ontwikkeling i.c.m. een hoge dichtheid. Welke mogelijkheden biedt hoogbouw daarbij? Richard Koek gaat in op de ervaringen van Rijnboutt in projecten in de grote steden in Nederland, en brengt ze in verband met beleid en planontwikkelingen in het buitenland. 

Keuzesessie 2.1 Het sociale aspect van hoogbouw 

Spreker: Emiel Arends, Senior stedenbouwkundige Gemeente Rotterdam

Met de nieuwe hoogbouwvisie voor Rotterdam wordt er nadrukkelijk gekeken naar de zaken die spelen ná oplevering. Zaken zoals eenzaamheid, anonimiteit en ondermijning. Door nadrukkelijk in de studie en planfase van nieuwe hoogbouw te kijken op welke manier deze zaken een plek kunnen krijgen ontstaat er een nieuw type hoogbouw. Hoogbouw waar gemeenschappelijkheid uitgangspunt is, waar toevallige ontmoetingen ontstaan, waar ruimtes flexibel zijn en gedeeld kunnen worden. Hoogbouw waar anonimiteit pas achter de voordeur begint.

11:00 - 11:30

Pauze

11:30 - 12:15

Keuzessessie

Keuzesessie 2.1: De noodzaak van hoogbouw! Wanneer draagt hoogbouw bij aan stedelijkheid? 

Spreker: Jos Gadet, planoloog Amsterdam

Hoogbouw zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij stedenbouwkundigen, architecten, planologen, bestuurders en bewoners. Hoogbouw op de juiste plek kent echter een hoge afzetgarantie. Bovendien kan hoogbouw prettige leefomgevingen met zich meebrengen. In de presentatie gaat Gadet in op beide invalshoeken. 

Keuzesessie 2.2: Financiering 

Spreker: Bas Rutte, Managing Director CB RE ABN AMRO

 

12:15 - 12:35

De Zalmhaven

sprekers: Diederik Dam, Dam & partners & Kees Kaan, Kaan Architecten

In het centrum van Rotterdam verreist met 215 meter de hoogste wolkenkrabber van de Benelux. Er moesten veel hordes genomen worden, maar inmiddels wordt er gebouwd. Waarom kan het hier wel? 

12:35 - 13:30

Netwerklunch

-

Aansluitend: Het nationale woningmarkt congres 2019

 

Bekijk hier het programma van Het Nationale Woningmarkt congres